Elektriciteit

Elektriciteit

Het verbruik van elektriciteit bij de Brugse huishoudens is goed voor 20% van de CO2 uitstoot. Elektriciteit wordt gebruikt voor heel wat uiteenlopende zaken en de doelstelling is om het huidige gemiddelde verbruik van 3631 kWh/jaar te doen dalen naar maximaal 2000 kWh/jaar.  Hier alvast een aantal tips om die daling te verwezenlijken. De inspanningen zijn opgelijst volgens de kostprijs, gaande van een laag, naar hoger budget:

 1. Vermijd elektrisch verwarmen
  Zowel voor de verwarming, als voor het opwekken van warm water vermijd u best zo vaak mogelijk het gebruik van elektrische radiatoren en boilers. Bij de productie en het transport van elektriciteit gaat zeer veel energie verloren. Als de geproduceerde stroom dan ook nog eens van een steenkoolcentrale of dieselcentrale komt, dan spreken we al gauw over een zeer grote C02 voetafdruk. Elektrisch verwarmen en opwarmen van water is dan ook zeer inefficiënt en dient waar mogelijk zo veel mogelijk vermeden te worden.
 2. Zet toestellen op een timer
  Een woning bevat vaak heel wat elektrische toestellen die 24u lang aan liggen. Dit is vaak niet noodzakelijk. Vooral ’s nachts, maar ook wanneer u overdag niet thuis bent kunt u deze toestellen automatisch laten uitschakelen met een gebruik van een timer.
  Hoewel veel moderne toestellen geen stand-by modus meer hebben, maar zichzelf effectief volledig uitschakelen, hebben we ook steeds vaker IT toestellen in huis, zoals draadloze routers, decoders voor TV, digitale antennes voor TV, … . Plaats deze toestellen op een timer en zorg dat ze zo volledig uitgeschakeld zijn wanneer u ze niet nodig hebt. Maar ook vijverpompen e.d. kunnen heel wat energie verbruiken en als u die echt nodig hebt, plaats je ook beter die op een timer.U kunt ook energie uitsparen door de laders van uw smartphone, laptop of tablet niet onnodig in het stopcontact te laten.
 3. Stop met strijken …
  ecoverTraditionele wasmiddelen bevatten enzymen en bestanddelen die een coating nalaten op uw kleren, nadat ze gewassen zijn. Deze coating moet het licht dat op de kledij valt maximaal reflecteren, om uw pas gewassen kleren er “weer als nieuw te laten uitzien !”. Maar dit is eigenlijk misleidend, gezien uw kleren niet echt mooier of schoner worden. U wordt om de tuin geleid met een truukje dat al lang gebruikt wordt in de wasmiddelen-industrie, maar dat er bovendien voor zorgt dat uw kleren gaan kreuken. Die coating die op uw textiel wordt ‘gelegd’ maakt de kledij wat stijver en zorgt er voor dat het een gekreukte indruk geeft. Stap eens over op een (volwaardig) ecologisch wasmiddel en u na een paar wasbeurten zal uw kledij van de coating verlost zijn en zult kreukvrije kledij hebben, die ogenschijnlijk als gestreken uit de wasmachine zal komen en die u dus niet langer hoeft te strijken.
 4. Schakel over op LED verlichting
  LED verlichting heeft een ware revolutie doorgemaakt, van bijna onbetaalbare luxeverlichting, naar huis-tuin- en keukengebruik. Uw huidige verlichting, al dan niet geleidelijk, veranderen naar LED, kan u heel wat energie uitsparen. Let wel op dat u kwaliteitslampen koopt, want er zijn (vooral in supermarkten ) goedkope LED lampen verkrijgbaar met een vaak heel beperkte levensduur. Maak ook niet de fout, plots het aantal lampen te verdubbelen of verdriedubbelen. Hoewel LED niet veel verbruikt, kan u door het aantal lampen aanzienlijk te verhogen de besparing opnieuw (gedeeltelijk) teniet doen.
 5. Koop energiezuinige toestellen
  ecoloabelWie vandaag een elektrisch toestel koopt, kan haar of zijn keuze misschien best bepalen aan de hand van het verbruik. Bij wasmachines, koelkasten e.d. kan de besparing aanzienlijk zijn, maar de informatie over het verbruik is vaak verwarrend. Vooral nu zowat elk toestel automatisch een A+ classificatie heeft, kunt u zich beter baseren op de cijfers van het effectief jaarlijks verbruik (uitgedrukt in kWh/jaar). Zo kan het verschil in verbruik tussen 2 koelkasten van hetzelfde volume soms meer dan 100kWh/jaar bedragen, wat een aanzienlijk verschil is, als u weet dat we gemiddeld 3600 kWh verbruiken per jaar. Maar ook bij de keuze van een nieuw TV toestel, laptop, smartphone en zowat elk ander elektrisch toestel loont het, het verbruik te controleren. Bij was- en vaatwasmachines kan u ook nog het waterverbruik controleren om zo ook water te besparen.
 6. Produceer zelf hernieuwbare (groene) elektriciteit
  De meest voor de hand liggende en voorlopig ook meest efficiënte manier om zelf stroom te produceren is met zonnepanelen (PV panelen). Met deze PV panelen kunt u geheel of gedeeltelijk uw eigen stroom produceren. Niet alleen maakt u daarmee rechtsreeks gebruik van de meest hernieuwbare energiebron (zonlicht), maar u voorkomt ook grote stroomverliezen, die gepaard gaan met het transporteren van stroom via het hoogspanningsnet. Lokaal of decentraal geproduceerde energie, zoals zonnepanelen, leveren net daarom dubbele winst, gezien de energieverliezen door transport, aanzienlijk lager liggen. Wat u (overdag) zelf niet verbruikt, wordt door de buren of een lokaal bedrijf verbruikt. Momenteel bestaan er ook al systemen om de stroom die u niet onmiddellijk verbruikt op te slaan in batterijen en verwacht wordt dat de efficiëntie en prijzen van die systemen de komende jaren nog sterk zal verbeteren.
  Wees wel steeds aandachtig dat u bij de aankoop van een PV systeem niet te snel voor de laagste prijs (of groepsaankopen) kiest. U dient zich er van bewust te zijn dat er voor zowel de panelen, als de omvormers en de installateurs zelf heel grote kwaliteitsverschillen zijn, die bepalend zullen zijn voor zowel het rendement, als de levensduur van uw installatie. U zult nagenoeg overal hoge garanties geboden krijgen, maar die worden helaas niet altijd nagekomen. Er wordt heel wat in China geproduceerd en die fabrikanten zijn niet onderhevig aan het Europees recht. Van deze situatie wordt helaas misbruik gemakt. Japanse makelij is momenteel het meest betrouwbaar zowel in kwaliteit, als in service. Ondanks sommige beweringen, wordt er tot op heden weinig PV geproduceerd in Europa. Krijgt u dus panelen van zogezegde Europese makelij aangeboden, dan bent u beter op uw hoede. Enkele gekende, betrouwbare merken voor panelen zijn het Japanse Sanyo, Mitsubishi, Kyocera, Solar Frontier en Sharp, het Chinese Trina of Sunpower (US), Canadian Solar en het Europese Bisol, REC en Scheuten. Omvormers van één van deze merken, of van Fronius, Nedap en SMA staan tevens gekend voor betrouwbare kwaliteit.

Vragen ? info@klimaatpodiumbrugge.be