Mobiliteit

Mobiliteit

Net als in veel andere steden is ook in Brugge één van de hoofdoorzaken van de CO2 uitstoot het gebruik van de wagen. Het is dan ook belangrijk dat we ook in Brugge inzetten op een verminderd gebruik van de eigen wagen, alsook het vergroenen van het wagenpark.
Om u wat wegwijs te maken in de mogelijkheden, die u als burger hebt om dit te helpen verwezenlijken, zetten we een aantal zaken voor u op een rijtje :

 1. Heb ik wel een wagen nodig ?
  Dit kan als een absurde vraag overkomen, maar dit is een vraag die veel Vlamingen zich misschien te weinig stellen. Waarvoor gebruiken we de wagen en wat zijn eventueel de alternatieven ? Wie zich deze vraag stelt en tot de vaststelling komt dat hij of zij het misschien wel kan stellen zonder wagen, kan daar misschien toch even verder bij stilstaan. Per slot van rekening gaat het niet enkel over ecologischer leven, maar spaart u naast de kostprijs van de wagen ook het onderhoud, keuring, verzekeringen, wegentaks, brandstof en eventuele herstellingen en  pechverhelpingskosten uit. Dit alles loopt al gauw op tot een aardige som en het kan dan ook lonen om hier toch even bij stil te staan. De aanschaf en het houden van een wagen is voor veel gezinnen een grote financiële belasting, waar we misschien niet voldoende bij stilstaan.
  Misschien denkt u er dan ook over om niet langer een eigen wagen te bezitten ? Maar hoe zorgt u er dan voor dat u nog voldoende mobiel blijft ? De volgende tips kunnen u verder helpen.
 2. Autodelen
  Autodelen bestaat ondertussen al heel wat jaren en gaat van onderling delen van privé-wagens met buren tot bedrijven of organisaties die wagens aanbieden aan een kilometerprijs. Bij particulier autodelen maken meerdere personen of gezinnen om de beurt gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Je hoeft dus niet noodzakelijk een eigen wagen te hebben om er gebruik van te kunnen maken. De algemene kosten zoals aankoop, onderhoud en verzekering worden gedeeld, waardoor het gebruik van een auto een stuk goedkoper is.. Voor meer informatie over dit systeem van autodelen, kan u terecht op autodelen.net .
  Autodelen kan echter ook door gebruik te maken van wagens die u worden aangeboden door organisaties zoals o.a. Cambio, of alternatieven zoals Partago, die gebruik maken van elektrische wagens, tot bedrijven die wagens aanbieden voor de bestuurder die wat meer wil ( Bolides ).
 3. Fiets delen
  Ook de fiets kan gedeeld worden. In Brugge is dit momenteel nog beperkt tot de fietsen van Blue bike, aan het station en fietsdelen voor studenten van de hogeschool. Ook andere initiatieven zoals fietsbib zijn in reeds in Brugge te vinden. Momenteel bestaat nog geen algemeen fietsdelen systeem zoals in Antwerpen of Gent, maar Brugge kan en mag hier niet in achter blijven. Uiteraard staat niets u in de weg om met de centen van de verkoop van uw wagen een zeer degelijke (elektrische) fiets aan te schaffen, zodat u zonder problemen Brugge doorkruist 🙂 .

Vragen ? info@klimaatpodiumbrugge.be