FSC België

FSC België

PrintFSC® is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele non-profitorganisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties.

FSC streeft wereldwijd naar duurzaam en verantwoord bosbeheer en riep daartoe een eigen label in het leven. Het FSC-label is ondertussen uitgegroeid tot een algemeen erkend keurmerk voor de verantwoorde herkomst voor hout- en papierproducten. Bossen die beheerd worden volgens de strikte FSC vereisten kunnen na een onafhankelijke audit FSC gecertificeerd worden. Het hout en andere bosproducten wordt van verder gevolgd doorheen de handelsketen via de FSC Chain of Custody certificering, waarbij elke schakel gecontroleerd wordt op traceerbaarheid.

 

Er bestaan drie verschillende types van het label: FSC 100 %, FSC Mix en FSC Recycled. Het FSC 100 %-label geeft aan dat een product volledig gemaakt is van hout of vezels uit FSC-gecertificeerde bossen.

Het FSC Mix-label heeft betrekking op producten die voor minstens 70 % uit FSC-waardige input bestaan, aangevuld met gerecycleerd materiaal en/of FSC Controlled Wood (hout dat niet op ongewenste wijze ontgonnen is).

Het FSC Recycled-label duidt op producten die enkel en alleen vervaardigd zijn uit gerecycleerde bestanddelen (waarvan 85 % na gebruik door consumenten).

Het gebruik van FSC-claims of -labels is onderworpen aan strikte regels en controle.

FSC-gelabelde bossen worden doordacht beheerd, met respect voor het plaatselijke ecosysteem, de biodiversiteit, de economische rentabiliteit en het welzijn van de bosarbeiders en de lokale bevolking.

Het label wordt ondersteund door milieuorganisaties als het WWF en Greenpeace en andere sociale en economische actoren.

Maar niet alle FSC-gecertificeerde producten dragen echter een fysiek FSC-label. Dit is onder meer het geval bij hout voor bouwtoepassingen (zaaghout, constructiehout, plaatmaterialen…) of buitentoepassingen (ramen, terrasplanken, tuinpalen…). Koop ze dan ook steeds aan bij een FSC-gecertificeerd bedrijf –steeds terug te vinden op www.ikzoekfsc.be – zodat op de verkoopfactuur u de formele garantie geeft dat het om FSC-gecertificeerde materialen gaat.

Vragen ? info@klimaatpodiumbrugge.be