Collectieve aankoop groendaken

Collectieve aankoop groendaken

Voor de regio Brugge en het ganse Brugse Ommeland bieden wij een collectieve  aankoop voor groendaken aan.  Deze collectieve aankoop kadert volledig in de (lokale) strijd tegen de klimaatsverandering. Vanaf september 2015 kan er ingetekend worden voor dit project. De bedoeling is zo veel mogelijk groendaken aan te leggen op een korte periode (lente-zomer ) en zo de prijs van de materialen te drukken. Maar we willen de gehele prijs nog verder doen zakken door u, als huiseigenaar, de kans te bieden om 14092015 148zelf mee te helpen met de aanleg. Kan of wil u dit liever niet, dan kiezen we waar mogelijk zo veel mogelijk voor aanleg met gebruik van sociale tewerkstelling. Zo kunnen we niet alleen de prijs drukken, maar ondersteunen we ook meteen de tewerkstelling van gevoelige groepen.

Schrijf u hier in voor de collectieve aankoop.

Hoe gaan we te werk ?

U schrijft zich in voor de collectieve aankoop. Daar zult u een bevestigingsmail van krijgen. Eenmaal er voldoende geïnteresseerden zijn, laten wij een offerte opmaken door de installateur, rekening houdende met de nodige korting. U zult van ons een vragenlijst ontvangen, omtrent uw dak, die u vervolgens ingevuld terugstuurt. Aan de hand van de antwoorden, kan  een offerte  opgemaakt worden. In tussentijd kunt u ook steeds één van de vrijblijvende info-sessies over groendaken volgen.  Als u geïnteresseerd bent of akkoord gaat met de offerte, komt de installateur vervolgens ter plaatse om het dak te controleren en u extra uitleg te geven. Pas wanneer u de offerte heb ondertekend, hebt u toegezegd voor de plaatsing. Er hangen aan deze groepsaankoop geen speciale voorwaarden of extra kosten vast. Uw gegevens worden niet gebruikt voor andere (groeps)aankopen. Het gaat over een eenmalige aankoop, in het kader van een maatschappelijk project, met als doel een klimaatvriendelijke en groene stad te creëren.

Wat zijn de voordelen ?

4In de strijd tegen de klimaatsverandering zijn groendaken één van de vele mogelijke middelen. De belangrijkste voordelen die groendaken op dit vlak bieden, is het binden van CO2, het bufferen van regenwater en het afkoelen van gebouwen.
Groendaken met sedums en/of grassen bevatten planten met een groot bladoppervlak, waardoor er heel wat CO2 gebonden wordt in de plant, die deze omzet in Zuurstof (O2).
De planten (vooral van de sedums) kunnen bovendien heel wat fijn stof aan zich binden.
Eén van de problemen waar we in onze streken steeds vaker mee geconfronteerd worden is hevige en langdurige regenval. Groendaken fungeren tijdens hevige regenval als tijdelijk buffer, waarbij het regenwater dat op de groendaken terecht komt, slechts geleidelijk van het dak afstroomt, waardoor rioleringen ontlast worden en het overstromingsrisico wordt ingeperkt. Afhankelijk van de opbouw van het groendak zal een deel van het water nooit van het dak afstromen, maar door de planten worden opgenomen of verdampen. Wanneer water tijdens de zomer van het groendak verdampt, helpt dit om het gebouw er onder af te koelen, wat resulteert in een lager energieverbruik voor afkoeling. De stad in zijn geheel profiteert mee, omdat het ‘Urban heat effect’, dat ontstaat wanneer beton, asfalt en daken opwarmen, de stad in zijn geheel opwarmt, daarmee ook wordt afgezwakt.

Groendaken bieden een lange lijst aan voordelen. Bekijk ze hier.

Lees ons uitgebreid dossier over groendaken.

Vragen ? info@klimaatpodiumbrugge.be